Posted by Liana Manjaku on 7:30 AM

Assalamualaikum....

Dalam Entry semalam ada resepi untuk ESP... So Hari ini saya akan memberi resepi cara-cara membuat aiskrim dengan ESP.

Mesti ramai anak-anak kita yang amat gemarkan Aiskrim... So, apa salahnya kalau kita try buat sendiri....

Bahan-bahan adalah seperti berikut :


1 Biji Putih Telur
4 sudu gula perang( sbb gula perang kadar kemanisannya agak kurang berbanding gula putih)..tp kalau nak guna gula putih pun boleh
1 penutup esen vanila
1 sudu besar ovelette (boleh cari kat kedai kek atau supermarket-warna kuning)
1 tin susu cair
1 1/2 sudu ESP dan 1 1/2 sudu Meal Shake

Cara Buat
Mix kan guna mixer putih telur dan gula sehingga kembang
Dah kembang, masukkan ovelette 1 sudu dan mix lg hingga sebati
Kemudian, masukkan 1 penutup esen vanila dan mix lagi hingga sebati
Masukkan susu cair dan mix sampai kembang
Akhir sekali, taburkan ESP (kalau ada Meal Shake boleh masukkan juga) lagi sedap dan kacau hingga sebati...
Kalau suka, blend biskut oreo atau badam atau tambahkan chocolate chip untuk bg lebih sedap...
masukkan dlm freezer dlm sekitar 8 jam dan SIAPPP dan boleh di makan...



Jom kita cuba... Apa lagi cepat2 lah buat tempahan sekarang.....




Hubungi : Norliana Mohd Diah
ID 923056
No. Tel 013-209 2001
FB : manjakusayang

Categories: ,