Posted by Liana Manjaku on 11:48 PM
Sakit sendi atau Arthritis, adalah keradangan yang berlaku pada sendi-sendi di dalam badan. Tapi yang paling biasa kita dengar, arthritis ini menyerang dibahagian kaki atau lutut. Jika diserang, pergerakan menjadi terbatas. Sukar berjalan, hingga menyukarkan diri rukuk atau sujud.  

Apakah Punca Sakit Sendi Arthritis?
Punca sebenar masih belum dikenalpasti. Tapi ia adalah penyakit 'auto immune' atau kecelaruan sistem pertahanan badan. Hingga menyebabkan keradangan berlaku pada sendi-sendi. Sakit berterusan boleh menyebabkan rawan hilang dan seterusnya tulang menjadi rosak.

Siapa Yang Berisiko?
Wanita terdedah 3 kali ganda risiko sakit Sendi (arthritis) berbanding dengan lelaki. Lain-lain adalah dewasa yang berlebihan berat badan, ahli sukan, atau dewasa yang terlibat dengan kerja-kerja berat.

Jenis Arthritis?
 • Osteoarthritis

Sakit sendi ini berpunca dari kemusnahan rawan yang melindungi sendi-sendi. Biasanya menyerang golongan usia emas juga mereka yang menggunakan sendi-sendi secara maksimum (orang kerja kuat dan orang yang terlebih berat badan).

Sendi-sendi yang biasa sakit adalah pinggang, lutut juga tulang belakang

Gejala Osteoarthritis
 • Bengkak juga sakit pada sendi-sendi pinggang, lutut, tulang belakang, siku, juga pada hujung-hujung jari.
 • Sakit dicelah-celah sendi.
 • Pergerakan menjadi terbatas, jika berlarutan rawan akan musnah

 • Arthritis Rheumatoid
Sakit pada sendi-sendi jari juga pergelangan tangan. Sendi lain yang terlibat adalah bahu, lutut dan kaki. Memerlukan rawatan awal, bagi mengelakkan kecacatan.

Gejala Arthritis Rheumatoid
 • Bengak pada banyak sendi, dan berbentuk bersimetri.
 • Kaku di awal pagi.
 • Sakit yang datang dan pergi, berulang-ulang.
 • Sendi tak bergerak normal.
 • Kelihatan merah dan rasa panas pada sendi.
 • Terasa mencucuk-cucuk pada hujung badan.
 • Otot menjadi kaku jika terlalu lama pada satu-satu posisi.

Setiap penyakit ada ubatnya, samalah juga dengan Sakit Sendi Arthritis. Rawatan biasa adalah suntikan steroid (jenis dadah) atau ubat-ubatan yang mengandungi steroid. Dan ubat ini perlu diambil secara berterusan.

AJHT Shaklee, Omega Guard dan Ostematrix (Set Sendi Sihat) adalah alternative bagi ubat-ubat steroid ini. Set Sendi sihat bukan bersifat ubat, tetapi ia adalah gabungan makanan tambahan untuk membekalkan rawan yang sihat, menghilangkan keradangan dan juga menambah kekuatan tulang.

AJHT Shaklee (Advanced Joint Health Tablet), telah terbukti secara klinikal. Sakit sendi akan berkurangan dalam masa 5 hari. Bergantung kepada tahap sakit sendi yang dihidapi.


Secara mudah AHJT bertindak dengan 3 cara:
 1. Ekstrak Boswellia, bertindak memberi sokongan kepada keselesaan sendi.
 2. Ekstrak Jagung, menambahkan fungsi kusyen kepada sendi. Menyebabkan pergeselan antara sendi yang menyakitkan menjadi lega dan kurang sakit.
 3. Vitamin C, Tembaga, Zinc dan Mangan, beri kesan tisu penyambung yang sihat. Ini akan mengurangkan risiko sendi rosak dan seterusnya, tulang juga dapat dipelihara.


Keberkesanan AHJT akan menjadi lebih ketara. Jika digabungkan dengan Omega Guard dan Ostematrix.

Bagaimana Omega Guard Membantu?

Dihasilkan dari ikan laut dalam yang berkualiti tinggi. Dengan proses begitu teliti, untuk penghasilan Omega 3 dan Omega 6 yang 'mantap'. 
Secara semulajadi, minyak ikan Shaklee ini bersifat anti radang atau anti imflamasi. Jadi, ini akan mengurangakan keradangan yang berlaku akibat sakit sendi arthritis. Ia juga bertindak memelihara sendi. Caranya? Asid lemak Omega 3 mencegah kemusnahan enzim yang bentuk tisu rawan untuk perlindungan sendi. Hasilnya sendi yang lebih sihat akan dinikmati oleh pesakit sendi.

Cara Ostematrix Membantu?

Dikenali sebagai calcium-magnesium. Sikap tak ambil kisah tentang pengambilan kalsium menyebabkan tulang rapuh. Dan seterusnya tulang akan mudah retak, patah juga rosak. Pengambilan kalsium dan cukup beri kesan yang baik pada tulang. Tulang yang sihat menyumbang kepada sendi yang sihat. 

Usah pandang ringan sakit-sakit sendi. Ya, mungkin pada mulanya sakit ringan. Tapi jika tak diatasi boleh menyebabkan kecacatan seumur hidup. Usahlah berkira dengan kesihatan sendiri. Pelaburan kesihatan jika diniatkan kerana Allah pasti ada ganjarannya.

Sihat kerana mahu sujud lebih lama kepada Allah. Bukan sihat kerana mahu rasa hebat atau melakukan perkara-perkara yang kurang baik. Ingat hidup di dunia ini, untuk ke akhirat kelak. 

Insyallah jika usaha, pasti akan ter'tawar' sakit yang dihadapi.

Nama : Norliana
Email : manjakusayang@ymail.com
Call @ SMS @ Whatsapp : 013-209 2001

Salam Sayang Daripada Ummi Husna & Khalis

credit to : welovesusuibu.blogspot.com
Categories: