Posted by Liana Manjaku on 10:27 PM
Mengepam susu ialah satu skill seperti mana kita menyusu anak kita. Di sini saya share beberapa tips agar proses mengepam susu menjadi lebih mudah, relaks dan dapat menghasilkan banyak susu terutama untuk ibu-ibu bekerja.1) PASTIKAN YANG MANA PRIORITY(KEPENTINGAN) ANDA

Proses mengepam boleh jadi mengambil waktu yang lama untuk mendapatkan hasil 'titisan emas' yang mencukupi. Ada banyak perkara kadang-kadang perlu dikorbankan terutama jika menggunakan pam manual atau bukan jenis hands-free. Kadang-kadang anda terpaksa kurangkan waktu 'bersosial' dengan teman sekerja, waktu rehat dan sebagainya. Jadi ibu-ibu kena pandai uruskan masa.


2) MINUM AIR MENCUKUPI

Kepentingan pengambilan air yang mencukupi memang tidak dapat dipisahkan dalam dunia penyusuan susu ibu. Sentiasa bawa botol air dan letakkan di meja/workstation anda.


3) PASTIKAN ANDA SELESA

Jika syarikat anda menyediakan satu bilik khas untuk ibu-ibu mengepam, you're in a very good company and environment. Tetapi tidak semua syarikat dan rakan sekerja faham dan meyokong usaha ini. Bawa nursing cover/shawl jika anda terpaksa mengepam di cubicle/workstation anda. Beli double electric breastpump jika berkemampuan kerana ia lebih menjimatkan masa dan dapat mengepam susu lebih banyak. Jika di syarikat anda tiada peti sejuk, bawa sendiri cooler bag. Susu selamat disimpan di situ.


4) BERITAHU MAJIKAN ANDA

Ya betul, kita tak perlukan green light dari majikan atau rakan sekerja kita untuk meneruskan usaha penyusuan susu ibu ini TETAPI proses ini menjadi lebih mudah jika anda dapat sokongan dari golongan ini.


5) BAYANGKAN BAYI ANDA

Bawa gambar anak / video rakaman anak anda di handphone dan lihatnya semasa proses mengepam. Ia akan membuatkan kita relaks dan mengingatkan serta menguatkan azam kita kenapa kita melakukannya walau banyak cabaran yang datang.

Penyusuan susu ibu boleh menjadi satu perjalanan yang menggembirakan dan mencabar buat ibu-ibu tetapi percayalah tiada ada yang dapat menggantikan satu perasaan yang hebat bila dapat memberikan yang terbaik untuk anak kita
.


Jika anda berminat untuk mendapatkan SET PENYUSUAN SHAKLEE anda boleh terus berurusan dengan SID anda.

Nama : Liana
Email : manjakusayang@ymail.com
Call @ Whatsapp @ Sms : 013-209 2001

Salam sayang daripada Ummi Husna & Khalis

creadit to : iluvbreastfeeding
Categories: ,