Posted by Liana Manjaku on 7:30 AM
Anda ada masalah CYST?


Ovarian cyst biasanya dihadapi oleh wanita mudaKebanyakan mereka didiagnosa mengalami Ovarian Cyst apabila mereka menjalani pemeriksaan utrasound ketika menghadapi masalah kesuburan

Ovarian Cyst sebenarnya adalah kantung yang mengandungi cecair berada dalam kilang telur ovari. Cecair itu boleh jadi cair seperti air, pekat likat dan ada kalanya mengandungi tisu-tisu seperti rambut dan gigi. Ia juga mempunyai saiz yang berbeza-beza.

Ovarian Cyst yang normal akan membesar dan pecah akan mengeluarkan telur ovum ketika ovulasi. Cyst yang pecah ini dipanggil follicle. Jika cyst ini tidak pecah, saiznya akan bertambah besar dan dinamakan functional ovarian cyst. Ia tidak merbahaya jika saiznya tidak terlalu besar. Ada beberapa jenis cyst yang boleh mengganggu kesuburan. Antaranya ialah :-

1.  Endometriomas - cyst yang disebabkan oleh endometriosis
2. Polycystic Ovarian Cyst - terdapat beberapa cyst yang kecil pada kilang telur ovari, kehadiran haid yang tidak teratur dan kadar kandungan hormon tertentu yang tinggi dalam darah.

SIAPAKAH YANG BERISIKO MENDAPAT CYST?

Ovarian cyst sebenarnya agak kerap terjadi. Kebanyakan wanita sekurang-kurangnya akan mendapat satu cyst sepanjang hidupnya. Kebanyakannya adalah cyst biasa dan tidak complicated.

Walaubagaimanapun, sekiranya cyst ini terjadi pada wanita berusia 50 - 70 tahun, ia cenderung kepada kanser dan lebih merbahaya.


APAKAH SIMPTOM OVARIAN CYST?

Ia pada umumnya tidak memberi sebarang gejala. Tetapi sekiranya ianya terlalu besar mungkin perasan perut sedikit buncit dan terdapat ketul pada bahagian bawah perut. Lain-lain gejala yang jarang-jarang ialah :-
  • Muntah dan loya
  • Sakit perut
  • Sakit semasa hubungan seks
  • Sukar atau kerap kencing
  • Rasa perut penuh dan tidak selesa
  • Rasa berat pada ari-ari
  

BAGAIMANA UNTUK MERAWAT CYST?

Rawatan masalah cyst bergantung kepada jenis cyst yang dialami oleh pesakit. Bagi folikular cyst atau corpus luteal cyst, rawatan yang biasa ialah "tunggu dan lihat". Selalunya doktor akan memantau samada ia semakin membesar atau sudah bertukar bentuk.

Bagi mereka yang mengalami masalah yang serius, pembedahan adalah rawatan yang terbaik. Rawatan hormon juga boleh menolong untuk mengawal cyst ini pada sesetengah wanita.


GLA COMPLEX KECUTKAN CYST

GLA Complex Shaklee MEMBANTU MENGAWAL MASALAH KETIDAKSEIMBANGAN HORMON! GLA Complex merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk protaglandin - bahan berkesan yang berupa hormon yang membantu badan mengawal atur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi Vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

JOM TENGOK TESTIMONI YANG BERJAYA ATASI MASALAH CYST ;
Untuk maklumat lanjut berkaitan untuk pembelian produk @ keahlian @ menjana pendapatan daripada rumah boleh berhubung dengan saya melalui :

Email : manjakusayang@ymail.com
Call @ Whatsapp @ SMS : 013-209 2001


Salam Sayang dari Ummi Husna & Khalis 
Categories: ,