Posted by Liana Manjaku on 12:21 AM
Pernahkan anda mendengar Urat simpul @ Vena varikos? 

Saya hanya pernah terlihat seorang kawan yang mengalami Urat simpul yang agak kritikal terutama ketika mengandung. Kasihan bila dia terpaksa MC di akhir kehamilan kerana tidak dapat bergerak. 
varicose vein selalunya terjadi terhadap kaki. ia boleh menyebabkan ketidakselesaan bila berdiri atau berjalan, dan juga aktiviti-aktiviti yang memberi tekanan terhadap urat.

Antara faktor yang boleh menyebabkan varicose vein ini terjadi dan menjadi lebih teruk ialah:

- sedang mengandung
- berdiri terlalu lama.
- berat badan berlebihan
- usia - lebih terjadi kepada orang yang lebih tua
- jantina - sering berlaku terhadap perempuan


Bagaimana terjadinya urat simpul @ vena varikos?

Urat simpul atau vena varikos berlaku apabila vena (salur darah yang membawa balik darah kurang beroksigen dari bahagian badan yang lain ke jantung dan paru-paru) menjadi tebal dan membesar. Disebabkan pembesaran tersebut, ia kelihatan membiru atau ungu serta berpintal dan akan terkeluar sedikit dari bahagian kulit seakan menggelembung.

Memudahkan pemahaman, vena mempunyai pintu injap kecil untuk mengelak darah daripada mengalir secara terbalik. Otot kaki akan mengepam vena untuk menghantar darah ke jantung, melawan kesan graviti.

Apabila vena menjadi varikos, pintu injap tidak lagi berfungsi dengan betul dan injap tidak berkerja. Ini menyebabkan darah bergerak pada arah yang songsang dan vena membesar lebih daripada biasa.


Vena varikos biasa berlaku pada vena bahagian kaki disebabkan tekanan ketika berdiri. Terdapat juga di bahagian lain seperti vagina namun ia jarang berlaku.


Antara vitamin yang dicadangkan untuk varikos vena @ urat simpul ini ialah:


Vitamin B complex

Vitamin b complex dapat membantu merawat vena varikos. Berdasarkan MotherNature.com, kita haruslah mempunyai vitamin b yang cukup untuk keperluan diet, seperti vitamin B9 atau asid folik, Vitamin B12 atau cobalamin dan vitamin B6 atau Pyrodixine terutamanya bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang mengalami masalah urat atau saraf. Selain itu, Vitamin B3 juga penting untuk membaiki peraliran darah dalam vena dan arteri. Hasil kajian University of Maryland Medical Center. 
advertisement


Vitamin C

Vitamin C ialah vitamin larut air, dan kita perlukan vitamin c utnuk membantu pembentukan kolagen, pembentukan kulit dan juga elastin yang mana membantu kulit untuk meregang.Berdasarkan  According to website MotherNature.com, tisu ini dapat membantu untuk memastikan dinding vena sentiasa kuat dan fleksibel, membantu untuk mengelakkan vena varikos. pengambilan vitamin yang kurang boleh menyebabkan berlakunya atehrosclerosis, iaitu pemendapan plak dalam salur darah dan seterusnya boleh menyebabkan berlakunya strok dan sakit jantung. 


Vitamin E

Vitamin E membantu untuk mengelakkan berlakunya urat simpul dengan mengalakkan pengaliran darah yang lancar melalui vena dan arteri. Vitamin E juga membantu mengelakkan platelet daripada melekat dan seterusnya terjadi salur darah tersumbat. 


info diperolehi :
http://www.livestrong.com/article/333072-vitamins-for-varicose-veins/


Jom kita dapatkan Vitamin b complex, Vitamin c dan vitamin E untuk mengelak dan mengubati varicose vein..

PILIHAN YANG TERBAIK ADALAH SHAKLEE UNTUK VITAMIN YANG BERKESAN DAN SELAMAT!

Nama : Norliana
Email : manjakusayang@ymail.com
Call @ SMS @ Whatsapp : 013-2092001


Salam sayang daripada ummi Husna & Khalis